Přeskočit: Obsah kurzu Přeskočit: Kup si celý kurz! Kup si celý kurz!Koupí tohoto online kurzu Informace o dalších kurzech Na Samouku můžete studovat 10 internetových kurzů:
| *SmyslyČich (olfakce / odorace):
Biologická účelnost čichu:
FeromonySubstance vylučované tělem, které jsou určeny k vnitrodruhové komunikaci. Slovo pochází z řečtiny: pherein + hormon (přenášet + stimulovat). Traduje se, že nás značně ovlivňují pří výběru partnera. Jedna studie dokonce potvrdila, že ženám voní pach muže, jehož imunitní systém je značně odlišný od toho jejího. To vše z důvodu, že jejich spojení může vést ke vzniku potomka dobře geneticky vybaveného – zvýšeně odolného. Chuť (gustace):Podnět = chemické látky rozpuštěné ve slinách či jiných tekutinách. Chuťové buňky na povrchu jazyka rozeznávají 4 základní chutě a nejcitlivější k nim jsou v následujících oblastech:
Chuť je také kromě těchto 4 základních chutí značně ovlivněna teplotou pochutiny – teplý čaj bude chutnat lépe, než-li studený, Naopak teplé pivo bychom asi pili neradi, zato studené je u nás velmi oblíbené. Biologická účelnost chuti:
Chuťové preference se v průběhu života člověka značně mění – v dětství jsou preferovány sladké chutě (biologicky velmi účelné, neboť sladké většinou znamená energeticky hodnotné). V dospělosti člověku chutnají i jídla, která malým dětem připadají odporná, například: špenát, brokolice, olivy, cibule. |