|
* Trávicí soustava ÚSTNÍ DUTINA
- prostor ohraničený patrem, rty, tvářemi, jazykem
- jazyk (chuť) – chemoreceptory podávají informace o složení potravy (kyselá, hořká, sladká, slaná), artikulace
- zuby –
- chrup mléčný 20zubů, zubní vzorec 2.1.0.2 - 2 řezáky, 1špičák, 0 třenové, 2 stoličky v každém kvadrantu – tj. máme 4 kvadranty vpravo nahoře, vpravo dole, vlevo nahoře, vlevo dole
- zubní vzorec odečítáme vždy od středu k periferii od řezáků, ke stoličkám
- chrup trvalý 32 zubů, zubní vzorec 2.1.2.3 - 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové, 3 stoličky v každém kvadrantu.Posledním stoličkám říkáme zub moudrosti a v mnoha případech i nevyrostou
péče o zuby- minimálně 2x denně čistit + minimálně 1x za rok prohlídka. Čištění odstraňuje zubní povlak = plak. Vzniká ze zbytků potravy - obsahuje bakterie rozkládající sacharidy na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu = vzniká zubní kaz (sklovina také praská např. při konzumaci horké stravy a požití studeného nápoje…). Čištění zabraňuje vzniku zubního kamene, což je plak mineralizovaný vápenatými solemi. Odolnost skloviny zvyšuje fluorizace (nepatrné množství NaF přidáno do vody, pasta).
- při poškození zuboviny – zub drážděn různými podněty (nervová zakončení)
- při průniku bakterií do zubní dřeně a mezizubního prostoru = zánět
- nemoc: parodontopatie = onemocnění tkání obklopujících zub, krvácení z dásní, bolestivost, viklavost. Prevencí je hygiena ústní dutiny.
slinné žlázy (3 páry) - produkují sliny obsahující vodu, bílkovinu mucin (zhušťuje sliny – obaluje potravu = snazší polykání potravy), enzym ptyalin = amyláza (štěpení škrobu na jednodušší složky – nasládlá chuť chleba). Vylučování slin je řízeno: čichové, zrakové vjemy, při konzumaci chuťové, mechanické, abstraktní představy. Tyto podněty stimulují i další části trávicí soustavy (před i při konzumaci).,,.
| |