Přeskočit: Obsah kurzuPřeskočit: Kup si celý kurz!
 

Kup si celý kurz!

Koupí tohoto online kurzu
vám budou zpřístupněny všechny ostatní studijní materiály -> odkaz ke koupi vede do internetového obchodu Samouk.cz pryč z výukového prostředí.

 
Přeskočit: Informace o dalších kurzech
 
 

* Trávicí soustava

ÚSTNÍ DUTINA

  • prostor ohraničený patrem, rty, tvářemi, jazykem
  • jazyk (chuť) – chemoreceptory podávají informace o složení potravy (kyselá, hořká, sladká, slaná), artikulace
  • zuby
    • chrup mléčný 20zubů, zubní vzorec 2.1.0.2 - 2 řezáky, 1špičák, 0 třenové, 2 stoličky v každém kvadrantu – tj. máme 4 kvadranty vpravo nahoře, vpravo dole, vlevo nahoře, vlevo dole
      • zubní vzorec odečítáme vždy od středu k periferii od řezáků, ke stoličkám
    • chrup trvalý 32 zubů, zubní vzorec 2.1.2.3 - 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové, 3 stoličky v každém kvadrantu.Posledním stoličkám říkáme zub moudrosti a v mnoha případech i nevyrostou
péče o zuby
  • minimálně 2x denně čistit + minimálně 1x za rok prohlídka. Čištění odstraňuje zubní povlak = plak. Vzniká ze zbytků potravy - obsahuje bakterie rozkládající sacharidy na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu = vzniká zubní kaz (sklovina také praská např. při konzumaci horké stravy a požití studeného nápoje…). Čištění zabraňuje vzniku zubního kamene, což je plak mineralizovaný vápenatými solemi. Odolnost skloviny zvyšuje fluorizace (nepatrné množství NaF přidáno do vody, pasta).
  • při poškození zuboviny – zub drážděn různými podněty (nervová zakončení)
  • při průniku bakterií do zubní dřeně a mezizubního prostoru = zánět

  • nemoc: parodontopatie = onemocnění tkání obklopujících zub, krvácení z dásní, bolestivost, viklavost. Prevencí je hygiena ústní dutiny.


slinné žlázy (3 páry)
  • produkují sliny obsahující vodu, bílkovinu mucin (zhušťuje sliny – obaluje potravu = snazší polykání potravy), enzym ptyalin = amyláza (štěpení škrobu na jednodušší složky – nasládlá chuť chleba). Vylučování slin je řízeno: čichové, zrakové vjemy, při konzumaci chuťové, mechanické, abstraktní představy. Tyto podněty stimulují i další části trávicí soustavy (před i při konzumaci).,,.

 
 
 
Přeskočit: Osobní menuPřeskočit: Kontaktní formulář
 

Kontaktní formulář