Přeskočit: Obsah kurzuPřeskočit: Kup si celý kurz!
 

Kup si celý kurz!

Koupí tohoto online kurzu
vám budou zpřístupněny všechny ostatní studijní materiály -> odkaz ke koupi vede do internetového obchodu Samouk.cz pryč z výukového prostředí.

 
Přeskočit: Informace o dalších kurzech
 
 

* Trávicí soustava

HLTAN a JÍCEN

  • začátek pohybu potravy = volní aktivita = žvýkání pomocí zubů a žvýkacích svalů (příčně pruhované) , vzniká sousto, ke kterému se přimíchávají sliny - polknutí do hltanu (pharynx)

Polknutí je volní proces, pokud je sousto v zadní části dutiny ústní, není volní po podráždění receptorů v hltanu = je to reflexivní děj (řízení z centra v prodloužené míše). Hltan se zvedne, hrtanová příklopka brání vstupu potravy do hrtanu - zastavuje se dýchání a potrava postupuje do jícnu.

  • z jícnu (oesophagus) se potrava peristaltickými pohyby posunuje do žaludku. Peristaltické pohyby spočívají v kruhovém zaškrcení hladké svaloviny stěny trávicí trubice, zaškrcení se posunuje směrem k žaludku. Tato svalovina je tvořena svalovými vrstvami, které trubicí probíhají podélně + okružně (cirkulárně) - stahy obou vrstev. Tlaková vlna posunuje jídlo i v poloze hlavou dolů. Pohyb usnadněn hlenem (vylučovány některými buňkami).
  • hladké svaly trávicí trubice – ovládány nervy vegetativní nervové soustavy a tkáňovými hormony

 
 
 
Přeskočit: Osobní menuPřeskočit: Kontaktní formulář
 

Kontaktní formulář