Přeskočit: Obsah kurzuPřeskočit: Kup si celý kurz!
 

Kup si celý kurz!

Koupí tohoto online kurzu
vám budou zpřístupněny všechny ostatní studijní materiály -> odkaz ke koupi vede do internetového obchodu Samouk.cz pryč z výukového prostředí.

 
Přeskočit: Informace o dalších kurzech
 
 

* Trávicí soustava

ŽALUDEK

  • zásobník potravy (objem obvykle 2 – 3l, maximálně 5l, v horní části trochu spolykaného vzduchu). Při chirurgickém odstranění – příliš rychlý pohyb potravy trávicím traktem = málo natráveno a vstřebáno.
  • žlázy ve stěnách žaludku vylučují žaludeční šťávy, hlavně pepsinogen (inaktivní forma enzymu pepsinu) a kyselinu chlorovodíkovou. HCl aktivuje pesinogen na enzym proteázu = pepsin stěpící bílkoviny. HCl usnadňuje trávení masa, způsobuje nabobtnání vaziva, rozpad svaloviny na vlákna, zároveň má baktericidní účinky (ochrana před infekcí). Proti působení HCl a pepsinovému trávení je žaludeční sliznice chráněna vrstvou hlenu (tvorba podpořena mechanickým podnětem). Ve dvanáctníku tenkého střeva je HCl neutralizována = nedojde k naleptání střeva.
  • potrava se upravuje v tráveninu před vstupem do tenkého střeva. Potrava se zpracovává pohyby žaludečních stěn (míchání se žaludečními šťávami), vzniká trávenina zdržující se v žaludku podle složení potravy – převážně ze sacharidů 2 hodiny, z bílkovin 4 hodiny, z tuků 6 hodin.
  • vylučování žaludeční šťávy
    • Nastává dříve, než potrava vstoupí do žaludku = reflexivně. Emoce – deprese, strach - snižují, rozhořčení, agrese - zvyšují. Druhá fáze vylučování – přímo podněty ze žaludku (chemické), přítomnost potravy v žaludku vyvolává vylučování gastrinu, který stimuluje produkci žaludečních šťáv.


 
 
 
Přeskočit: Osobní menuPřeskočit: Kontaktní formulář
 

Kontaktní formulář