Přeskočit: Obsah kurzuPřeskočit: Kup si celý kurz!
 

Kup si celý kurz!

Koupí tohoto online kurzu
vám budou zpřístupněny všechny ostatní studijní materiály -> odkaz ke koupi vede do internetového obchodu Samouk.cz pryč z výukového prostředí.

 
Přeskočit: Informace o dalších kurzech
 
 

* Trávicí soustava

TLUSTÉ STŘEVO

  • konečný oddíl trávicí soustavy, délka asi 1,5m, šířka 5-7 cm Začíná slepým střevem, jehož slepým výběžkem je červovitý přívěsek = apendix.
Má 3 oddíly: tračníkvzestupný, příčný, sestupný. Končí konečníkem.
  • neprodukuje žádné trávicí enzymy
  • vnitřní stěna zvětšena záhyby (klky a mikroklky chybí)
  • funkce – hromadění nestrávených + nestravitelných zbytků, zpětná resorpce vody, minerálů
  • probíhají zde hnilobné a kvasné procesy, činností bakterii Escherichia colli se vytvářejí vitamíny K a B12
  • bakterie = střevní mikroflóra – pro nás nezbytně nutná. Kromě tvorby vitamínů brání činnosti nežádoucích patogenů. Kvalitní střevní mikroflóru obnovuje zdravá strava (zelenina, jogurty – obsah živých kultur…). Zelenina obsahuje vlákninu (nestravitelná celulóza) – ta absorbuje škodlivé metabolity bakterií a pomáhá udržovat pravidelnost stolice (obojí brání vzniku rakoviny tlustého střeva).
  • konečník - 2 svaly – vnitřní svěrač z hladké svaloviny = vyprazdňování (reflexivní) a vnější svěrač – příčně pruhovaná kosterní svalovina = kontrola vyprazdňování ovladatelné vůli.

 
 
 
Přeskočit: Osobní menuPřeskočit: Kontaktní formulář
 

Kontaktní formulář