Metabolismus
- souhrn reakcí, při kterých dochází k přeměně látek- reakce
- anabolické ( organismus látky tvoří)
- katabolické ( organismus látky štěpí)
Metabolismus sacharidů- škrob je rozkládán na disacharidy ptyalinem
- disacharidy se štěpí v tenkém střevě na monosacharidy
- příjem disacharidů i v potravě např. z řepy = sacharóza
- glukóza – chemicky jednoduchá látka - rychlý zdroj energie
+
nestravitelné polysacharidy = celulóza – z rostlinné potravy - potřebná jako hrubá vláknina = podporuje pohyb obsahu střev a brání zácpě - zahuštění stolice, což zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva + vstřebávání jedovatých zplodin bakterií
Metabolismus bílkovin- bílkoviny jsou v žaludku rozkládány pepsinem a enzymy ze slinivky břišní na AMK (aminokyseliny)
- při strávení tukových zásob – bílkoviny = zásobní funkce - ztráta svalové hmoty
- esenciální AMK – nepostradatelné pro vývoj, organismus si je neumí vyrobit sám, nutno dodávat v potravě
- zdroj: živočišné bílkoviny, rostlinné v omezeném množství (neobsahují všechny esenciální aminokyseliny)
- esenciální aminokyseliny : valin, leucin, izoleucin, fenylalanin, tryptofan, lyzin, methionin a threonin
Metabolismus tuků- tuk rozkládán lipázou, musí být emulgován = rozložen na mikroskopické kapénky pomocí žluče
- žluč vzniká v játrech, shromažďuje se ve žlučníku, odtud žlučovodem do tenkého střeva = dvanáctníku - aktivní složka: soli žlučových kyselin
- ve střevě rozloženy na jednodušší látky
- význam – obrovská zásoba energie
- vitamíny A, D, E, K - vitamíny rozpustné v tucích
- tuk se ukládá kolem některých orgánů v břišní dutině, v tělové tkáni v kůži